Download als een iCal bestand
Adventsconcert in Carnisse Haven
Zondag 08 December 2019, 16:00
Hits : 574

In december is het 10 jaar geleden dat in kerkelijk centrum Carnisse Haven aan de Noordersingel 30 het huidige orgel in gebruik werd genomen. Om dit jubileum te vieren wordt er op zondag 8 december een feestelijk adventsconcert georganiseerd door commissie Cultuur Carnisse Haven.

Het eerste orgel in Carnisse Haven kwam uit de Rehobothkerk in Smitshoek, een goed maar klein instrument van de firma Verschueren. Het kleine orgel had echter onvoldoende draagkracht voor de begeleiding van de samenzang in de nieuwe grotere kerk aan de Noordersingel. Via een schenking werd het mogelijk een nieuw orgel aan te schaffen.

Door het college van kerkrentmeesters werd een orgelcommissie opgericht en een erkend adviseur aangesteld. Bij de firma Pels en Van Leeuwen in 's Hertogenbosch werd een orgel uit 1965 gevonden, geschikt voor deze kerk. Het orgel werd waar nodig gereviseerd en uitgebreid en de kleur van de orgelkas werd van mahonie-bruin omgetoverd naar de huidige grijze kleur.

Een orgel bespeeld door één organist(e) is vergelijkbaar met een orkest bestaand uit minstens 50(!) musici. De prestanten van het orgel zijn te vergelijken met de strijkers van het orkest. Ook heeft een orgel stemmen die je kunt vergelijken met de hout- en koperblazers. Tezamen ideaal voor de begeleiding van de samenzang en voor concerten.

Het orgel heeft twee klavieren voor de handen en een pedaal dat met de voeten wordt bespeeld. Het heeft 22 registers die allemaal hun eigen klank hebben. Totaal zijn er ca. 1.000 orgelpijpen. De windvoorziening gebeurt middels een elektromotor op sterkstroom. De orgelpijpen van het eerste klavier (het hoofdwerk) en van het pedaal staan bovenin en de pijpen van het tweede klavier in het aparte kastje met deurtjes (het borstwerk).

Het orgel zal deze feestelijke middag worden bespeeld door André de Jager.

Ook verlenen Annelies Schep (sopraan), Jolanda den Houter (hobo) en Severin van Dijk (fluit) hun muzikale medewerking aan dit adventsconcert. Het concert begint om 16.00 uur, de deuren van Carnisse Haven zijn vanaf 15.30 uur geopend. De toegang is vrij. Meer informatie over het concert is te verkrijgen via of bij Freek Plugge: T 0180 619063.