Download als een iCal bestand
Documentaire en nagesprek over dementie in Het Kruispunt
Zaterdag 28 Maart 2020, 13:30
Hits : 372

Op zaterdag 28 maart wordt documentaire WEI vertoond in Het Kruispunt, met aansluitend een nagesprek door filmmaker Ruud Lenssen. De kosten voor deze middag zijn slechts €2,50 per persoon. Deze documentaire is een initiatief van Theater het Kruispunt, de Bibliotheek Aanzet en KijkopWelzijn.

 

Documentaire WEI

Wat gebeurt er als de vader van filmmaker Ruud Lenssen de diagnose dementie te horen krijgt? Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger en komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

WEI is een documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

 

Nagesprek

In het nagesprek met de filmmaker van de documentaire, Ruud Lenssen, komt onder andere aan bod hoe het nu met zijn ouders gaat, wat zijn rol als zoon en filmmaker is en wat zijn motieven zijn om de film te maken. Laat deze film zien wat veel families meemaken in Nederland? Is de zorg voor deze patiënten in Nederland goed geregeld? Wat loopt goed, wat moet verbeterd worden en hoe kunnen we een 'dementie vriendelijke samenleving' zijn? Wat is de rol van de mantelzorger? Worden familieleden goed ondersteund? Zijn er genoeg middelen en kennis om familieleden te ondersteunen?

 

Praktische informatie

De documentaire wordt vertoond op zaterdag 28 maart om 13.30 uur in Het Kruispunt. Het nagesprek vindt direct na de documentaire plaats (+/- rond 14.45 uur) en duurt +/- 30 minuten.

Kaarten kosten slechts €2,50 p.p. en zijn te koop via www.theaterhetkruispunt.nl/wei of telefonisch via 0180-615958.

 

https://www.theaterhetkruispunt.nl/actueel/1522/Voorstellingen_geannuleerd/

Locatie theater "Het Kruispunt" Middenbaan 111